60 procent kinderen heeft sterke vermindering ADHD-symptomen door andere voeding

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Heeft voeding invloed op ADHD-symptomen? Heeft medicatie goed effect? Er komt steeds meer vraag naar ADHD-behandelingen zonder medicijnen.

 

Uit het grootste dieet-interventie onderzoek tot nu toe kwam naar voren dat 60 procent van de kinderen een sterke vermindering had van ADHD-symptomen.Het was onduidelijk of de kinderen ook op de lange termijn een vermindering van symptomen lieten zien en of het haalbaar is een dieet als interventie aan te bieden binnen de GGZ. Psychiatrisch ziekenhuis Karakter start een nieuwe behandelstudie om antwoord te geven op deze vragen.

Driehonderd kinderen krijgen ofwel de gebruikelijke zorg ofwel een dieet. De proefpersonen worden 1,5 jaar lang gevolgd om nauwkeurig in kaart te brengen hoe het met ze gaat. Aan de hand van een breed scala aan metingen zal worden vastgesteld bij wie het dieet werkt, waarom en hoe goed het vol te houden is.

In 2011 bleek dat een zogeheten RED-dieet bij een groot deel van de kinderen met ADHD een gunstig effect heeft. Hun gedrag verbetert sterk, zo bleek uit onderzoek van het ADHD Research Centrum Eindhoven, Karakter en het Radboudumc. Het onderzoek verscheen in het gezaghebbende weekblad The Lancet.

RED staat voor Restricted Elimination Diet. Het is een op individuele leest geschoeid hypo-allergeen dieet. Alle voedingsmiddelen waarop kinderen zouden kunnen reageren worden gedurende vijf weken weggelaten. Het zogeheten eliminatiedieet leidde bij twee derde van de ADHD-kinderen tot een aanzienlijke gedragsverbetering.

Naast ADHD had de helft van de onderzochte kinderen ODD, een aandoening die wordt gekenmerkt door opstandig en brutaal gedrag. Ook op dit gedrag had het dieet een zeer gunstig effect. Het RED-dieet kan leiden tot een drastische vermindering van het medicijngebruik bij ADHD.

 

Lees ook:

 

Love-4-life.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

 

 

Bron: Ninefornews

 

60 procent kinderen heeft sterke vermindering ADHD-symptomen door andere voeding - 5.0 out of 5 based on 1 vote