Get Adobe Flash player
Nieuwetijdskinderen
Basisinkomen
Magische Foto's
Gezondheid
Boeken
Column's Monique

Zoek Hier

Nieuwsbrief

Wenst u graag de nieuwsbrief te ontvangen. meld je dan hier aan.

Share it

Noot-Rozijnenbrood

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Speltmeel geeft wat minder luchtig brood in het algemeen. Versgemalen meel is nog zwaarder, omdat het a.h.w. nog niet uitgedroogd is. Om toch een wat luchtiger brood te krijgen, kun je wat meer gist gebruiken en ook het is belangrijk het deeg op een warme, tochtvrije plek te zetten.

Noot-Rozijnenbrood

Denk bijvoorbeeld aan de verwarmingsradiator. Maak het deeg en laat het 30 à 45 minuten rijzen op een warme plek. Daarna het deeg nogmaals even doorkneden en de müsli, pruimen, rozijnen, noten, pitten en lijnzaad er doorheen kneden (best een flink karwei!). Nu in de gewenste bakvorm overdoen óf in een rijsmandje en het deeg nog 1 uur laten rijzen op een warme plek. Eventueel met water bestrijken en wat pitjes en bloem bestrooien, het brood met een scherp mes insnijden en tot slot 40 minuten bakken bij 200 graden. Zet 10 minuten voor het bakken een laagje water in een bakplaat. Eventueel ook: vlak na het inschuiven van het brood, de ovendeur op een kiertje, een paar keer op de ovenwand water spuiten met een plantenspuit en snel weer dichtdoen.

Mag ik je nog een heerlijk beleg aanraden op dit brood? Rooster een half zakje pompoenpitten en een half zakje zonnebloempitten in een droge koekenpan, op laag vuur. Ze kunnen gaan "spatten", dan springen de schilletjes open. Niet te bruin laten worden. Af laten koelen en overdoen in een glazen potje, zo kan het lange tijd bewaard worden. 
Doe een laagje roomboter op je noot-rozijnbrood en daarop een handvol van dit pittenmengsel. Lekker en gezond.

 

Benodigdheden:

250 ml gevitaliseerd lauw water                                     
300 gram versgemalen speltbloem
100 gram versgemalen speltmeel
2,5 eetlepel koudgeperste olijfolie
2 eetlepels biologische ahornsiroop
125 gram biologische müsli
1,5 theelepel Bergkern zout
1,5 theelepel gedroogde gist/20 gram verse gist
6 gedroogde pruimen in stukjes
100 gram biologische Sultana rozijnen
100 gram grofgehakte hazel- en walnoten
100 gram licht pompoen- en zonnebloempitten
2 eetlepels versgemalen lijnzaad

 

Enkel Members

Hier kunt u inloggen als member

Donatie

Dank je wel voor je donatie



Kies je Taal

Volg ons