Get Adobe Flash player
Nieuwetijdskinderen
Basisinkomen
Magische Foto's
Gezondheid
Boeken
Column's Monique

Zoek Hier

Nieuwsbrief

Wenst u graag de nieuwsbrief te ontvangen. meld je dan hier aan.

Share it

Column Monique: Voedselverspilling is ouderwets - Damnfoodwaste

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Op het laatste nippertje besloten wij ook naar Amsterdam te gaan, daar werd afgelopen zaterdag een grootschalige lunch georganiseerd op het Museumplein. Deze lunch werd verzorgd door organisatie DamnFoodWaste.

Een fantastische lunch op basis van goéd voedsel wat normaal gesproken weggegooid zou worden.Waarom? Dat kun je je afvragen? En misschien gooi je zelf ook nog al eens wat weg. Niet schuldig voelen, we gaan nu over op de Nieuwe Tijd. Dus bewaren én opeten of weggeven.

We praten hier over kromme komkommers, té kleine bloemkooltjes, kapjes van brood, een vervormde paprika, ga zo maar door. Wij als consument laten deze liggen in de winkels, of de boer bedenkt dit van te voren al en gooit deze daarom al weg. Blijkbaar wilt de consument al de nieuwe aardappel proeven terwijl de oude nog lang niet op zijn..Weggooien dus! Hoe verzin je dan het voedseltekort? Waarom bestaan er voedselbanken terwijl het voedsel daadwerkelijk op straat ligt.

Ik ben geschrokken van de cijfers..

 

Feiten in Nederland

 • Gemiddeld gooien consumenten ongeveer 14% van het gekochte voedsel weg per persoon per jaar. Dit komt neer op ongeveer 50 kg voedsel.
 • Gemiddeld verspilt één persoon per jaar 50 kg vast voedsel (inclusief zuivel en olie) per jaar. Dit is nog exclusief dranken die we door de gootsteen spoelen (koffie, thee, fris, wijn, bier, limonade etc.)
 • Voor de consumenten in Nederland komt de verspilling uit op 0,8 miljard kg per jaar. Dit is naar schatting € 2,4 miljard aan eetbaar voedsel per jaar. Omgerekend is dat ongeveer € 350 per huishouden en € 155 per persoon.
 • Buiten de € 2,4 miljard aan verspilling door consumenten wordt ook nog eens ongeveer € 2 miljard in de  rest van de voedselketen verspild. In totaal komt dit neer op ongeveer € 4,4 miljard per jaar aan voedselverspilling.

 

Feiten in andere landen

 • Wereldwijd kan een derde van de gehele voedselvoorziening worden bespaard door het verminderen van foodwaste. Een derde is ook genoeg om 3 miljard mensen te voeden waardoor landen hun bevolking met 130% van hun voedingsbehoeften kan voorzien.
 • Een kwart van het verspilde voedsel in Europa, de VS en het Verenigd Koninkrijk zou genoeg zijn om 1 miljoen ondervoede mensen te voeden.
 • 2,3 miljoen ton gevangen vis in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordzee en 40 tot 60% van alle gevangen vis in Europa worden weggegooid vanwege de verkeerde maat of soort, of vanwege het slechte Europese quotasysteem.
 • Amerika verspilt 40% van het voedsel tijdens de reis van het voedsel van ‘farm to fork’. Dit is omgerekend $165 miljard dat verloren gaat, ieder jaar.
 • 40% van de gevangen vis, 23% verse eieren en 20% melk wordt verspild in Amerika ieder jaar. Naast het voedsel dat verspild wordt betekent het ook dat er belangrijke grondstoffen verloren gaan: 10% van het totale energie budget, 50% van het land en 80% van het verse water dat gereserveerd is voor voedselproductie en export van voedsel uit Amerika gaat verloren.
 • In het Verenigd Koninkrijk verspillen consumenten 20% van al het voedsel dat ze kopen.
 • 24-35% van de lunches op scholen in het Verenigd Koninkrijk belanden in de prullenbak.

 

 

We praten hier over kromme komkommers, té kleine bloemkooltjes, kapjes van brood, een vervormde paprika, ga zo maar door. Wij als consument laten deze liggen in de winkels, of de boer bedenkt dit van te voren al en gooit deze daarom al weg. Blijkbaar wilt de consument al de nieuwe aardappel proeven terwijl de oude nog lang niet op zijn..Weggooien dus! Hoe verzin je dan het voedseltekort? Waarom bestaan er voedselbanken terwijl het voedsel daadwerkelijk op straat ligt.

Ik ben geschrokken van de cijfers..

Die dag zijn er 6000 maaltijden uitgereikt binnen 4 uur! Geweldig dus. Informatie en voedsel was er in overvloed.

Wat mij ook erg opviel was de energie die er heerste die dag. Nu ben ik iemand die daar erg gevoelig voor is, dus het werd voor mij een dag van Herkenning! Ik zag alleen maar blije mensen met een vriendelijk woord. Ik heb kinderen én volwassenen in een vijver zien dansen. Niks was gek, iedereen was zichzelf. Mensen begonnen spontaan te praten met elkaar, schonken zorgzaam de bekertjes vol met het vitaminewater wat op alle tafels stond. Schoven een plaatsje op, zodat iedereen kon zitten.
Iedereen wachtte geduldig op zijn beurt, er viel geen onvertogen woord.

De dixies stonken niet, zoals helaas wel het geval is bij veel evenementen. Nergens was er zwerfafval te bekennen. De mensen werden vriendelijk de weg gewezen naar de inleverpunten voor bord en bestek. Ging je nog een bordje halen dan werd je opnieuw met een vriendelijke glimlach, een smakelijk eten toegewenst.

Wilde je meer informatie over hoe je zelf nog minder kon weggooien dan werd dat besproken. Allemaal onder het genot van de zonneschijn! Want ook de zon was aanwezig, letterlijk én figuurlijk!

Andere zonnetjes van deze tijd, onze kinderen, maakte van de overgebleven groente en fruit de prachtigste kunstwerken om ze vervolgens smakelijk op te eten. De wat oudere nieuwetijdskinderen sneden al dansend vrijwillig de groente en het fruit, onder het genot van een fantastisch DJ. Zo ontstond de Discosoep! Niemand leed honger of dorst, er heerste Vrede En Liefde

.

Voor mij is het overduidelijk dat de Nieuwe Tijd al reeds begonnen is ..ik heb het zelf kunnen aanschouwen. Het is géén kwestie van afwachten tot een ander het doet, of hopen op betere tijden. We kunnen dit zelf creëren! Het kan lieve mensen, het is zo simpel. Doe maar mee als je wilt.

 

Liefs

 

Monique / love-4-life

 

(de cijfers zijn afkomstig van damnfoodwaste)

 

Column Monique: Voedselverspilling is ouderwets - Damnfoodwaste - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Enkel Members

Hier kunt u inloggen als member

Donatie

Dank je wel voor je donatieKies je Taal

Volg ons