Get Adobe Flash player
Nieuwetijdskinderen
Basisinkomen
Magische Foto's
Gezondheid
Boeken
Column's Monique

Zoek Hier

Nieuwsbrief

Wenst u graag de nieuwsbrief te ontvangen. meld je dan hier aan.

Share it

De 4 soorten energievampieren en hoe jij je ertegen kunt beschermen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
energievampieren

Het leven is te kort om je tijd te spenderen met mensen die je energie en/of je geluk uit je wegzuigen. En toch blijken die energievampieren erin te slagen om veel meer tijd en energie van ons te vragen dan wat goed is voor onszelf.Ik identificeer 4 soorten energievampieren en vertel hoe jij jezelf ertegen kunt beschermen. Ohja, moest je je afvragen of je zelf een energievampier bent, dan lees je hier ook het antwoord

Wat is een energievampier?

Een energievampier is een persoon, dat kan een vriend zijn, of een kennis, of iemand uit je familie, kortom iemand waar je regelmatig mee in contact komt, die de energie en het geluk uit je leven wegzuigt. Vaak gaat het over klagende personen, negatieve, roddelende mensen. Ze zijn kritisch en geobsedeerd door zichzelf. Zij zitten vast in hun eigen comfortzone van negativiteit.

Maar hoe komt het toch dat wij (eerder introverte, sociale, leergierige en/of zelfbewuste mensen) energievampieren lijken aan te trekken? Het antwoord is simpel: wij willen er graag zijn voor anderen en dat werkt uiteraard aantrekkelijk voor energievampieren. Ze vinden bij ons de ruimte om hun ding te doen en wij laten dat toe. Totdat het ons zodanig frustreert dat we ervan af willen … maar dan niet weten hoe we onze grenzen respectvol kunnen stellen zonder die energievampier te kwetsen.

De 4 soorten energievampieren!

We kunnen 4 soorten energievampieren onderscheiden. En zo’n energievampier kan ook meerdere gedaantes aannemen. De “master” energievampieren hebben de 4 vormen in zich. De leerling energievampieren hebben vaak slechts maar één gedaante.

1. De calimero energievampier:
De calimero energievampieren zijn de energievampieren die zichzelf altijd als minder ervaren dan anderen en hierover steeds klagen: “ik ben klein en de anderen zijn groot én dat is niet eerlijk”. Deze energievampieren hebben het over dat wat ze niet goed kunnen, over alle oneerlijke dingen die ze tegenkomen in hun leven, …

2. De controlerende energievampier:
De controlerende energievampieren zijn die mensen die weinig of geen ruimte laten voor anderen. Ze controleren werkelijk alles en willen ook over alles het laatste woord hebben. Het zijn dominante mensen die op die manier alles naar zich toe trekken, op alles een antwoord hebben en over alles ook gelijk willen hebben.

3. De drama energievampier
De drama energievampier maakt overal problemen van. Het lijkt wel dat deze mensen altijd het negatieve zien en daar ook nog eens een theater over willen opzetten. Regelmatig kom je met deze mensen ook in situaties terecht waarbij je rode kaken krijgt van schaamte, want ze sparen niets of niemand om hun gal te spuwen. Het zijn de dramaqueens en dramakings onder de energievampieren.

4. De narcistische energievampier:
De narcistische energievampier is altijd op zoek naar aandacht en bevestiging. De wereld draait alleen maar voor hen en ze manipuleren (en bedriegen) de ander om hun doel te bereiken. Als je House of Cards gezien hebt, dan weet je dat deze mensen (Francis Underwood) het ook vaak ver schoppen in het leven, omdat ze het gewoon pakken ten koste van anderen.

 

Wat als je jezelf herkent in één van deze types?

Je herkent één of meerdere van deze types voor jezelf? En je twijfelt of jij zelf nu ook zo’n energievampier bent? Dan heb ik goed nieuws: je bent er dus GEEN ?
Waarom ik dat zo zeker weet? Wel, energievampieren zijn net NIET bezig met wat anderen over hen denken. Ze zijn zich niet bewust van hun eigen handelen en het effect op anderen. Dus het feit dat jij hier wel mee bezig bent, zegt genoeg.

Er is wel een “maar”. Het kan natuurlijk wel zijn dat jij je bewust geworden bent van het feit dat jouw handelen andere mensen ook soms ergert of frustreert. En dat is uiteraard normaal. In een relatie met mensen moet sprake zijn van een evenwicht. Soms leunen mensen op jou, en ook jij hebt het recht om af en toe te leunen op anderen. En dit leunen smaakt al snel naar een van deze vormen van energievampieren. Maar is het dus niet. Zeker niet als dat maar voor even is.

 

Hoe kun jij je tegen energievampieren beschermen?

Hier komt het slechte nieuws. Je kan jezelf NIET beschermen tegen een energievampier. Ze komen in je leven en blijken op het eerste zicht erg sympathiek te zijn, maar slaan daarna genadeloos toe. Je ziet ze dus niet afkomen en het heeft geen zin om je “voorbarig” af te sluiten van mogelijke energievampieren, want dat zou betekenen dat je je afsluit voor mogelijke mooie toekomstige vriendschappen.

Het goede nieuws is dat je wel kan ontsnappen uit de klauwen van een energievampier. Een energievampier blijft zolang in je leven als dat jij ze jouw energie blijft geven. Vanaf het moment dat jij stopt met het geven van dat wat die energievampier bij jou komt halen, dan haakt de energievampier af en vliegen ze naar een volgend slachtoffer.

De sleutel ligt in jouw handen: STOP met geven en stel dus jouw grenzen.

Zo ga je om met de soorten energievampieren:

Het stoppen met geven wil zeggen dat je niet meer geeft wat die energievampier bij jou komt halen en hangt dus af van welke soort energievampier het is. Hier komt het werkende knoflook bij de soorten energievampieren.

Knoflook tegen de calimero energievampier: stop met inspelen op de lage zelfwaarde van deze persoon. Wanneer hij/zij voor de zoveelste keer start met ventileren over hun eigen onkunde, spreek dan alvast NIET tegen en antwoord met: “ja, dat moet echt wel vervelend zijn voor jou”. Deze energievampier wil van jou horen dat hij/zij iets wel kan, ze willen complimentjes krijgen van jou… maar dat doe je voortaan dus niet meer!

Knoflook tegen de controlerende energievampier: stop met het weggeven van jouw ruimte en neem dus assertief jouw plek in. Wees niet langer volgzaam maar stel jouw grenzen door het gebruik van verbindende communicatie. Wanneer deze energievampier merkt dat je geen ruimte meer weggeeft, dan stopt de fun voor hen.

Knoflook tegen de drama energievampier: ook bij deze drama energievampier is het belangrijk om jouw grenzen te respecteren door te benoemen dat jij het niet fijn vindt dat ze jou in verlegenheid brengt bij anderen. Benoem ook dat je graag praat over positievere dingen dan alles wat slecht is of slecht zou kunnen gaan.

Knoflook tegen de narcistische energievampier: bij de narcistische energievampier is het een beetje complexer. Deze energievampier is resistent tegen alle trucjes die ik hierboven beschreven heb. Zolang je deze energievampier aandacht geeft, blijft deze in je leven. En alle vormen van aandacht is goed: positieve en dus ook negatieve aandacht. De enige manier om met deze energievampier af te rekenen is werkelijk GEEN tijd meer spenderen. Stop dus met zelf afspraakjes te maken of ze op te bellen. Loslaten en verder gaan is hier de enige juiste boodschap.

Vraag: herken jij energievampieren in jouw leven en hoe ga jij ermee om?

 

Lees ook:

Love-4-life.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

 

De 4 soorten energievampieren en hoe jij je ertegen kunt beschermen - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Enkel Members

Hier kunt u inloggen als member

Donatie

Dank je wel voor je donatieKies je Taal

Volg ons