Get Adobe Flash player
Nieuwetijdskinderen
Basisinkomen
Magische Foto's
Gezondheid
Boeken
Column's Monique

Zoek Hier

Nieuwsbrief

Wenst u graag de nieuwsbrief te ontvangen. meld je dan hier aan.

Share it

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Esther Bergsma (44) is hoogsensitief en moeder van twee hooggevoelige kinderen. In haar praktijk in Assen specialiseerde ze zich in burn-out en hoogsensitiviteit. Na een carrière als sociaalwetenschappelijk onderzoekster en manager, startte ze haar eigen bureau als counselor van hoogsensitieve mensen. Hoogsensitieve kinderen zijn extra gevoelig voor vier soorten prikkels en verwerken die intens.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap
Geen stoornis

Het betreft fysieke prikkels, bijvoorbeeld harde geluiden, fel licht en irritaties op de huid; emoties; nieuwe situaties; en sociale situaties. “Veel leerkrachten kennen hooggevoeligheid niet en denken eerder aan autisme of ADHD,” zegt Bergsma. Ouders van hooggevoelige jongens en meisjes lopen in de opvoeding tegen forse uitdagingen aan. Ze benadrukt dat hoogsensitiviteit geen stoornis is, maar een eigenschap. Hooggevoeligen hebben een groot inlevingsvermogen, terwijl kinderen met autisme zich niet goed in een ander kunnen verplaatsen.

Positieve eigenschappen

Hoewel deze mensen last kunnen hebben van woedeaanvallen, heeft hooggevoeligheid ook zeker positieve eigenschappen, stelt Bergsma. “Zoals opmerkzaam zijn op anderen en zorgzaamheid,” zegt ze. “Daarnaast gaat ze vaak gepaard met veel creativiteit.” In haar boek Hoogsensitieve kinderen schrijft Bergsma dat ongeveer 20 procent van de mensen hooggevoelig is. Van hen is een relatief groot deel (70 procent) introvert.

Geesten

Het boek is mede gebaseerd op eigen onderzoek onder ruim 700 ouders van hooggevoelige kinderen en 2000 volwassen hoogsensitieve personen. Een derde van de hoogsensitieve kinderen is volgens Bergsma ‘spiritueel gevoelig’. Een deel van hen zegt bijvoorbeeld ‘geesten’ te kunnen zien. “Als een kind erover begint, moet je dat serieus nemen, anders voelt het zich afgewezen,” zegt ze. “Maar ik ben niet gespecialiseerd op dit terrein.”

 

Wil je meer artikels over HSP lezen? Klik hier en lees meer

Wil je meer interessante boeken lezen? Kijk dan snel hier

Love-4-life.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

 

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Enkel Members

Hier kunt u inloggen als member

Donatie

Dank je wel voor je donatieKies je Taal

Volg ons