Get Adobe Flash player
Nieuwetijdskinderen
Basisinkomen
Magische Foto's
Gezondheid
Boeken
Column's Monique

Zoek Hier

Nieuwsbrief

Wenst u graag de nieuwsbrief te ontvangen. meld je dan hier aan.

Share it

1100 euro per maand. En daar hoef je niets voor te doen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
nele-lijnen

Lange tijd werd er lacherig gedaan over het basisinkomen. Het zou een absurde utopie zijn. In België wordt er nu echter serieus over gesproken. “Het wordt tijd dat ook ons land onderzoekt of het een basisinkomen kan invoeren,” zei het Belgische Kamerlid Nele Lijnen.Je hoeft er niets voor te doen en alles waarvoor je werkt, komt erbovenop.

Limiet

Volgens de OESO kan België nu al makkelijk 750 euro per maand per individu uitkeren als alle onderdelen van de sociale zekerheid worden geschrapt die niet aan onze gezondheidszorg zijn gerelateerd, aldus Lijnen, die in haar boek Win for life pleit voor invoering van het basisinkomen.

Ze gaat uit van 1100 euro per maand. Dat bedrag ligt boven de armoedegrens en is ook niet dermate hoog dat het onbetaalbaar wordt. Lijnen wijst erop dat we in onze maatschappij een limiet hebben bereikt. We moeten steeds langer werken om de huidige welvaart te behouden.

Fikse besparing

Daarnaast komen er steeds meer gepensioneerden bij en nemen robots steeds meer werk over waardoor er bij de overheid minder binnenkomt aan inkomstenbelasting.Het basisinkomen vervangt het systeem van uitkeringen en vergoedingen. Denk aan kinderbijslag, pensioen, werkloosheidsuitkering, enzovoorts. “Dat betekent een stuk minder bureaucratie en dus een fikse besparing,” zegt Lijnen. “Extreme armoede zal verdwijnen en fraude wordt zinloos.”

Onbetaalbaar

Het basisinkomen is volgens het Kamerlid geen luxe, maar een noodzaak, aangezien ons systeem onbetaalbaar is geworden. “De wereld verandert steeds sneller en onze overheid is niet meer in staat om zich aan te passen,” zegt ze. “Niets doen is geen optie.”

Tegendeel

Critici zeggen dat mensen niet meer blijven werken als ze een basisinkomen krijgen. Volgens Lijnen bewijzen alle experimenten het tegendeel. “De meesten willen vooruit in het leven: ze blijven aan de slag,” benadrukt ze.

 

Wil je meer weten over het basisinkomen? Kijk hier

Love-4-life.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

 

1100 euro per maand. En daar hoef je niets voor te doen - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Enkel Members

Hier kunt u inloggen als member

Donatie

Dank je wel voor je donatieKies je Taal

Volg ons